El Enemigo Chardonnay llegó una vez más al Top 100 Value Wines de James Suckling!

¡Nos complace anunciar que El Enemigo Chardonnay llegó una vez más al Top 100 Value Wines de James Suckling!

“Logramos catar un récord de más de 33 000 vinos durante el año, salimos a la carretera y nos pusimos en contacto con decenas de productores de vino en varios países y regiones en nuestra búsqueda por encontrar lo mejor de lo mejor, así como los mejores valores en un sector que a menudo promociona precios premium sobre compras de gran presupuesto. Y encontramos muchos de estos últimos…

Los vinos blancos dominaron nuestra lista de valores este año, con 56 entre los 100 primeros.

Argentina siempre ha estado bien representada en nuestra lista Top 100 Value con su diversidad de varietales y mezclas, y este año no fue diferente, con algunos chardonnay sorprendentes como nuestro vino de valor No. 5, El Enemigo Chardonnay 2020”. Andrii Stetsiuk, editor asociado.

Con 96 puntos, El Enemigo Chardonnay de Gualtallary, Valle de Uco (1470 m), tiene aromas a albaricoques maduros, crema de mantequilla, manzanas al horno y pastelería. De cuerpo medio a completo con una textura cremosa, redonda y casi aceitosa. Encantador equilibrio de fruta madura y notas de pastelería tostada con una acidez brillante. Delicioso final. Valor fantástico, como siempre.

Ficha: El Enemigo Chardonnay 2020

100% Chardonnay

The 2019-2020 harvest season was extremely dry. Rainfall was between 40% and 70% lower than the historical average depending on the region. The 2020 vintage began with a warm summer which cooled o towards the end, in February. Fruit set during spring was very good in general, although yields dropped by 20 to 40% due to drought and scarce snowmelt. In Mendoza’s “Primera Zona” or “First zone”, white varieties ripened one week earlier and red varieties ripened two weeks earlier than usual. This is most likely due to the soil composition of the region, characterized by deep lime/clay soils that retain more water. As a result, the plants suered less water stress during the summer, producing yields closer to normal. In conclusion, overall, the weather conditions and the early harvest have allowed us to complete the full harvest earlier, and this was highly benecial given the challenges posed by the COVID-19 pandemic. This vintage has been characterized by perfectly healthy grapes. Harvest dates have been crucial in obtaining such quality of grapes, considering the particular weather conditions of this season. We have thus obtained wines of great concentration and color, and of splendid acidity.

Vineyard

Gualtallary, Tupungato, 1470 masl / 4822 ft.
High density vineyard (10.000 plants per hecta-re).

Type of Soil

Deep-calcareous, rocky soil.

Vinification

Pressed and fermented in French oak barrels of 500 lt. 35% new, Wild yeast, max. temp. 18oC / 64°F for 40 days.

Aging

12 months in French oak, under veil. 500 lt barrels.
Alcohol: 13.5% vol.
Acidity / pH: 6.8 / 3.50.

Winemaker:

Alejandro Vigil.